Любопитни факти за мотокарите

Мотокарите са най-важните и широко разпространени машини, които се използват за вътрешнозаводски транспорт. Те са едновременно практични и популярни при преместването на различни продукти на къси разстояния. Мотокарът може и да не е най-интересната машина в света, но ефективно спестява много пари на компаниите, защото е изключително полезен и ефективен. Има и немалко любопитни факти за тях, които със сигурност ще преобърнат доста представи. Ще представим най-интересните. Ето ги и тях.

 

Мотокарите не причиняват кой знае колко злополуки

Мотокарите не причиняват толкова злополуки, колкото си мислите. И няма абсолютно никакво значение дали се управляват във фабрики или складове. Всъщност от всички инциденти на тези работни места, инцидентите с мотокари представляват само 1% от тях и около 10% от физическите наранявания. Това показват официалните статистики, които няма как да ни подведат.

 

Предшественикът на мотокарите е Tructractor

Сами се сещате, че мотокарът не е изобретен просто от въздуха и има някои важни предшественици, които проправят пътя му. Някога чували ли сте за Tructractor? Това е тракторът, който е признат за предшественик на традиционния мотокар. През 1917 година завод започва да произвежда трактактора само за собствена употреба, но когато посетителите започват да искат свои собствени модели, разработките стартират и през 1923 г. Yale произвежда първия електрически камион с повдигащи се вилици. Така мотокарът възниква, въпреки че отнема известно време, за да стане наистина популярен. Модерният мотокар се появява едва през 1960 година.

Втората световна война и дървените палети

Мотокарът е направил няколко важни еволюционни стъпки за подобряване на работните си възможности и Втората световна война е послужила като основен катализатор. През 1930 г. дървеният палет се стандартизира и когато работниците търсят по-ефективен начин за товарене на големи количества военни запаси на кораби и вагони производството на мотокари нараства. Когато е станало изключително важно мотокарите да издържат по-дълго са били разработени и модели, които да издържат на пълна осемчасова смяна с едно зареждане на батерията.

 

Мотокарите не са само за складове

Въпреки че мотокарите най-често намират приложение в различни складове,  могат да бъдат намерени и на други работни места. Специално проектираните високопроходими мотокари могат да преместват строителна техника, покривни материали, тухли и дървен материал. Технически работят по същия начин като обикновените мотокари, но са оборудвани с много здрава трансмисия, която им позволява да работят в различните наземни условия. Повече за мотокарите и разнообразните предназначения може да научите като разгледате нашия сайт или се свържете с екипа ни.